Ingatlanközvetítő blog

Mindenki írjon ide, aki szakmabeli, aki eladó, aki vevő, akinek bármilyen tapasztalata van eladással-vétellel-bérléssel kapcsolatban!

Elérhetőség

Mert szerintem igen szép.

Vélemény?

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlankozvetito.blog.hu/api/trackback/id/tr321813513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leving · http://www.budaiotthon.eoldal.hu 2010.03.06. 15:59:05

Miért szép?
Mert csodálatos emberekkel találkozunk.
Mert mesebeli otthonokba jutunk be.
Mert nagyon-nagyon sokat tanulunk emberismeretből, empátiából, a szakmából is.
Mert minden ingatlan és ügyfél egy-egy külön eset. Nincs két egyforma!

Én, ha rajtam múlna, a pályakezdő fiatalokat, függetlenül attól, mire képezték ki őket, kötelező jelleggel bevetném a sűrűjébe az Életnek.
Mert ez itt a SŰRŰJE, higgyék el nekem! :)

ronyó 2010.03.08. 22:34:10

Jó estét, kollegina! :)

Arra minimum jó, hogy ha befektetni szeretnék majd egyszer, vagy lakást venni, tudom, mikre kell figyelni és tisztában leszek azzal, mennyit ér egy lakás, hogyan kell reális árat kérni/kifizetni egy lakásért.

Emberismeret, helyismeret, találkozás rengeteg külföldivel, első lakás vásárlóval (ami megható is!), segíteni a hitelkatasztrófába került eladókat, gyönyörű lakásokat megnézni...

Nem mellékesen kiváló kapcsolatépítésre, hiszen rengeteg embert ismerhetsz meg (eladó, vevő, másik közvetítő, újságíró, értékbecslő, hiteles, felújító), és ebből jelentős előnyeim is származtak.

Bele lehet szeretni, az biztos!
Ez nem is egy szakma, hanem inkább egy életforma. És még keresni is lehet vele. Amikor megkaptam első nagyobb összegű havi jutalékomat, azért elmerengtem rajta, mások egy fél évet dolgoznak ezért... :)

Üdv. Otthon Centrum Belváros :)

leving · http://www.budaiotthon.eoldal.hu 2010.03.09. 11:18:32

@farkasd:
Minden szavad kincs, magam is így látom! Ez egy életforma, tele izgalommal és - ami nekem nagyon fontos -, tanulási lehetőségekkel.
Én most keresek éppen fiatal kollégákat magam mellé. Tudsz valakit? :)

ronyó 2010.03.15. 18:50:14

@leving: mi is keresünk, elvégre ez egy olyan hivatás, ahol mindenkinek terem babér, aki jól csinálja :)

Amúgy hogy érzed, miben van a jövője egy sikeres ingatlanosnak?

Adottak ugye a nagy franchise hálózatok (OC, DH), ahol tiszta jutalékalapon lehet dolgozni. Ez egyrészt igazságos, hiszen akkor kapsz csak pénzt, ha teljesítesz. Másrészt viszont minimális összeget kapsz a Cégnek fizetett jutalékból, kb. 30%-ot, ha saját vevőnek adod el; és 15%-ot, ha a kollégád hozza a vevőt. Tehát a teljes megbízási díj 70%-át nem az ingatlanos kapja, sem az eladó oldali, sem a vevő oldali, azaz oda vándorol, aki "nem vett közvetlenül részt az eladásban" (finoman fogalmaztam) :)

Tegyük fel, hogy van egy lakás 11M Ft-ért, általános szerződéssel. Ekkor a megbízási díj mondjuk 5%+ÁFA, eladjuk pl. 10M-ért, ezután a Cég kap 500e Ft+ ÁFÁ-t. Az ingatlanosé max. 150e lesz - vagy a két oldali tanácsadóé 75-75e. Ami nem sok... Ezt valamiféleképpen kompenzálja, hogy nem neked kell fizetni a hirdetésekért, egyáltalán nem kell bajlódnod vele, nem kell alaprajokat készítened, fizetni a nyomtatásokért, névjegykártyákért, szórólapokért stb. és az iroda, alkalmazottak fenntartásáért.

A másik lehetőség (főleg közepes cégektől hallom, pl. TIPP Ingatlan) hogy fix fizetéssel dolgozol (ehhez természetesen vannak teljesítménykövetelmények), általában minimálbérért, és ha "kitermeled" a befolyt jutalékból a fizetésedet, az afölötti részből is részesülsz. Ez szintén előnyös, hiszen ugyanaz majdnem, mint a franchiséknál, csak itt fix fizetés formájában "megelőlegezik" a jutalékot.

Harmadszor, lenne ugye a saját biznisz, kis létszámú kis irodával, vagy egyedül. Itt ugyanakkor neked kell állnod a hirdetések költségét, az iroda fenntartását, de természetesen a jutalék mind a tiéd marad. Ha mondjuk, vegyük ezt a 10M-s vételárat, amit az előbb, és egy kisebb 3-4%-os kulcsot, akkor a jutalékod 300-400 ezer Ft, vagy keresztértékesítés esetén 150-200 ezer Ft. Amiből persze lejönnek a költségek, de még mindig sokkal magasabb összeget keresel, mint ha franchisenál dolgoznál.

Ha csak ennyi lenne a dolog, mindenki a 3. lehetőséget választaná. De vajon egy kis iroda, vagy egy személy rendelkezik akkora adatbázissal, vevőkörrel, mint egy franchise? És egy franchise ügynök össze tud -e annyival több tranzakciót hozni, hogy a sok eladás kicsinyke részesedéséből ugyanúgy keressen, mint a saját magának termelő ingatlanos?

Vajon melyik a legelőnyösebb egy tanácsadónak kereset, kapcsolatok, továbbfejlődés szempontjából?

Szerintem, személyes emberi preferencia alapján választ az ember a lehetőségekből.

leving · http://www.budaiotthon.eoldal.hu 2010.03.15. 19:46:44

@farkasd: Szia!
Hosszasan taglaltad, miben látsz különbséget a különféle szituációk között.
Én magam egy nagy franchise-cégnél (nem OC és nem DH!) kezdtem dolgozni, első irodámban sokat-sokat tanultam, a másodikban használtam, a harmadikban elvették a kedvem a hálózati munkától.
Most, a tudás birtokában lendületes, értelmes, korrekt fiatal embereket keresek, akiket magával ragadhat ennek a területnek a mérhetetlen szabadsága.
Az, hogy új információkat szerezhetnek, nálam mindezt ingyen.
Nincs a kis irodáknak hálózata, így nehezebb az értékesítés?
Ez nem igaz!
A "kis irodák hálózata" igen praktikus találmány és működik! És sokszor csak virtuális irodában dolgoznak!
Ha legfrissebb bejegyzésemmel egyet értesz, várlak egy kis beszélgetésre! :)
Mármint nem az ünnepi bejegyzésemről szóltam!
süti beállítások módosítása